“Ik heb meer met letters dan met woorden. De vormgeving van de letters, de esthetische kant, is voor mij belangrijker dan de betekenis van de woorden die de letters samen vormen. Mijn liefde voor lettertypen ontstond tijdens mijn opleiding aan het Mediacollege. Daar ontdekte ik ook hoe leuk het is om vorm te geven en te ontwerpen. Voor het ontwikkelen van de Gooilandletter heb ik historisch onderzoek gedaan en de paar letters die we hadden uitvoerig bestudeerd. Tijdens dat proces stuurden mijn vader en ik elkaar regelmatig foto’s van lettertypes die we ergens zagen en er dichtbij kwamen. Die van het hek van Artis bijvoorbeeld.
Toen we uiteindelijk de code gekraakt hadden hebben we een goed glas whisky gedronken. Daarna begon het echte werk pas. Het alfabet ontwerpen, de cijfers, de leestekens. En in verschillende varianten, thin, regular, bold en outline.”
Het testbeeld
‘Even geduld aub’. Als die tekst in combinatie met het testbeeld in de huiskamers verscheen was er iets mis in ‘Hilversum’. Een videoband was vastgelopen of eencamera uitgevallen. Tijd voor de kijkers om een kopkoffie te halen of een plas te doen.
Op 19 december 2004 werd voor de laatste keer het testbeeld op de Nederlandse publieke zenders getoond als de programma’s nog niet begonnen waren. In de beginjaren van de Nederlandse televisie was het testbeeld een gecompliceerde zwart-wit-afbeelding met vier karakteristieke cirkels in de hoeken.
Dertien jaar later blaast Hotel Gooiland het testbeeld nieuw leven in. Het zijn de eyecatchers boven de bedden in alle kamers. Ze knallen tegen de strakke witte muren. Een duidelijker statement dat we ‘iets’ hebben met de omroep kunnen we niet maken. Je slaapt hier niet voor niets in de Mediastad.
De ronde knop in de rechterbovenhoek verwijst naar het schilderij ‘Compositie met twee lijnen’ van Mondriaan, dat de gemeente Hilversum in 1987 verkocht om complex Gooiland op te kunnen knappen. Met de onderste knoppen zocht je op een ouderwetse radio de zenders op en kon je het geluid harder zetten.
Architect Jan Duiker eren we met zelfgemaakte lijntekeningen van Gooiland en dat andere prachtige ontwerp van hem in Hilversum, sanatorium Zonnestraal in het Loosdrechtse Bos. Ze worden gescheiden door de televisietoren, nog zo’n karakteristiek element aan de Hilversumse horizon.